(Arion lusitanicus) kallad mördarsnigel, art i familjen skogssniglar.
Systematik
Domän: Eukaryoter / Eukaryota
Rike: Djur Animalia
Stam: Blötdjur Mollusca
Klass: Snäckor Gastropoda
Underklass: Orthogastropoda
Överordning: Heterobranchia
Ordning: Lungsnäckor Pulmonata
Underordning: Eupulmonata
Infraordning: Sniglar Stylommatophora
Familj: Skogssniglar Arionidae
Släkte: Arion
Art: Spansk skogssnigel A. lusitanicus

Mördarsnigeln är ungefär lika stor som vår svarta svenska skogssnigel och har en oftast smutsigt rödbrun färg. Snigeln lever på kadaver samt döda och levande växter. Snigeln kan uppträda i stora mängder vilket har gjort den till ett gissel i trädgårdar. Namnet mördarsnigel kommer dock inte av detta, utan av det faktum att den äter sina döda kamrater och även svagare individer. Snigel som äter Snigel som äter

Arten härstammar från Iberiska halvön (Spanien och Portugal). Det spanska namnet på sniglar är baboso, av spanskans baba "drägel". Det första dokumenterade fyndet i Sverige gjordes 1975 i Påarp nära Helsingborg. Året efter hade den spritt sig till Göteborg. Nu finns den på de flesta orter i Götaland och Svealand och även längs Norrlandskusten.

Snigeln är gråbrun till rödbrun och kan lätt förväxlas med röd skogssnigel som dock är mer orange i färgen. Snigeln kan ibland ha "leopardfläckar". Längden uppgår i många fall till mer än 12 cm, av upp till en tummes tjocklek.

Snigeln sprids framför allt genom att ägg och unga sniglar följer med transporter av växter, jord och trädgårdsavfall. Dessutom sprids de aktivt genom egna förflyttningar. Då sniglarna är 5-6 veckor är de könsmogna, och får då i sin tur snabbt en stor avkomma.

Den spanska skogssnigeln är hermafrodit, alltså både hona och hanne. Normalt parar sig sniglarna med varandra och utbyter då spermier. I brist på partner kan en spansk skogssnigel befrukta sig själv, och det kan alltså räcka med att en enda individ, eller till och med ett enda ägg, kommer till en ny plats för att en ny talrik population ska uppstå!

Äggen liknar små vita kulor, 3–4 mm i diameter, och läggs många tillsammans, ofta i klumpar med mer än 100 ägg vid ett och samma tillfälle. Efter ca 4 veckor kläcks äggen. Man kan hitta sådana äggsamlingar under stockar, plastsäckar och bråte i trädgården eller i komposthögen. Sniglarna väljer ställen där äggen är skyddade mot uttorkning. De vuxna sniglarna dör under hösten, högst ett år gamla, och den nya generationen tar vid. Ungsniglar torde vara artens huvudsakliga övervintringsstadium hos oss.

Länkar till andra sidor om mördarsniglar.

Den ovanstående texten är tillgänglig under GNU Free Documentation License.